• Θεσσαλονίκη
Πως να Καθαρίσουμε τα Κοσμήματα Πως να Καθαρίσουμε τα Κοσμήματα

Πως να Καθαρίσουμε τα Κοσμήματα

May 18, 2020

Πώς να καθαρίζουμε τα κοσμήματά μας

 Τα κοσμήματα, και ειδικά εκείνα που φέρουν πολύτιμους λίθους, δεν έχουν και τις πιο φιλικές σχέσεις με τα αντισηπτικά και τα απορρυπαντικά.

Ο ασφαλέστερος τρόπος να καθαρίσουμε στο σπίτι τα κοσμήματα μας (χρυσά, πλατινένια ή ασημένια, αλλά όχι μαργαριταρένια), είναι με χλιαρό - και όχι βραστό - νερό και σαπούνι με ουδέτερο pH, ή με μικρή ποσότητα απαλού απορρυπαντικού πιάτων. Αν χρειάζεται, μπορούμε να αφήσουμε τα κοσμήματα μας να μουλιάσουν για λίγη ώρα μέσα στο σαπουνόνερο για να απελευθερωθεί τυχόν βρωμιά που πιθανόν να έχει κολλήσει στην εσωτερική πλευρά των κοσμημάτων ή στο κάτω μέρος των πετρών (θυμηθείτε ότι τα διαμάντια έχουν την ιδιότητα να ελκύουν την λιπαρότητα και να την κρατούν στην επιφάνεια τους). Κατόπιν, με την βοήθεια μιας μαλακής οδοντόβουρτσας, αποβάλλουμε απαλά τους ρύπους και ξεπλένουμε πολύ καλά. Τέλος, σκουπίζουμε σχολαστικά τα κοσμήματα με απαλό πανί που δεν αφήνει χνούδι.

Δυνατά αντισηπτικά μπορούν να βλάψουν τους περισσότερους λίθους, κάνοντάς τους σκοτεινούς και θαμπούς. Επίσης, οι βιογενείς λίθοι όπως το μαργαριτάρι, το κοράλλι και το κεχριμπάρι, όντας πιο ευαίσθητοι σε χημικές επιθέσεις, πιθανόν να παρουσιάσουν ρωγμές, θαμπάδα ή άλλη φθορά στην επιφάνειά τους εάν έρθουν σε επαφή με την αλκοόλη που περιέχεται στα περισσότερα αντισηπτικά σκευάσματα, ή αν καθαριστούν με διττανθρακικό νάτριο (σόδα φαγητού). Λόγω της αλκοόλης ή άλλων χημικών, πορώδεις λίθοι όπως το οπάλιο, ο μαλαχίτης και το τυρκουάζ θα παρουσιάσουν αποχρωματισμό σε όλη την επιφάνειά τους ή σε σημεία,  ή / και επιφανειακή θαμπάδα.

Σκευάσματα με χλωρίνη, αλκοόλη, αμμωνία, και άλλα χημικά, καθώς και τα σπιτικά σκευάσματα που περιέχουν ξύδι ή λεμόνι, θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα κοσμήματα που φέρουν τους λίθους που αναφέρονται πιο πάνω, καθώς και σμαράγδι, κουνζίτη, περίδοτο, τανζανίτη ή τουρμαλίνη θα πρέπει να καθαρίζονται μόνο με ασφαλείς τρόπους και χωρίς την χρήση χημικών σκευασμάτων, αλκοόλης ή αντισηπτικών μαντηλιών. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τέτοιους τρόπους καθαρισμού για όλα τα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους. Τα διαμάντια (εάν δεν είναι δεμένα σε κλειστό δέσιμο), και τα κορούνδια (ζαφείρια και ρουμπίνια) είναι οι πιο ανθεκτικοί λίθοι σε χημικές επιθέσεις, παρ’ όλα αυτά θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε  απαλές μεθόδους καθαρισμού και σε αυτά.

Τέλος, μπορούμε να καθαρίσουμε με ασφάλεια τα χέρια μας με διάλυμα που περιέχει ισοπροπυλική αλκοόλη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου (γνωστό ως οξυζενέ) ενώ φοράμε τα χρυσά ή πλατινένια κοσμήματά μας εάν σε αυτά δεν υπάρχουν χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι ή διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Εύα Κουντουράκη

GIA GEMOLOGIST

Διδάκτωρ Γεμολογίας

Ενημερωτικό Δελτίο / Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθε πρώτος τα νέα μας!

Ημερολόγιο

« Ιούνιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Επικοινωνία

Φραγκίνη 5, 546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310239376
goldclubskvu[at]gmail.com

Μείνετε Συντονισμένοι!

facebook youtube

gr flag

Αναζήτηση

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account