Print this page
Thessgold Μάρτιος-Απρίλιος Thessgold Μάρτιος-Απρίλιος

News Letter Thessgold Μάρτιος-Απρίλιος 2020 (Τεύχος 2)

April 30, 2020

        Έτος 3ο Τεύχος 2ο

ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σημείωμα Editorial

menoumespiti

Αγαπητοί Συνάδελφοι,         

Το τεύχος που κρατούμε στα χέρια μας θα μπορούσε να έχει τίτλο "το χρονικό μιας πανδημίας". Κανένας μας δε μπορούσε να φανταστεί με τον ερχομό της νέας χρονιάς ότι ο  κορωνοϊός που έπληξε τη πόλη Wuhan στην Κίνα  στις 30 Δεκεμβρίου 2019 θα εισέβαλε και στη δική μας ζωή. Στις 11 Φεβρουαρίου ο Π.Ο.Υ. έδινε όνομα και στη νόσο που προκαλεί ο ιός ονομάζοντάς την COVID-19.Στις 21 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη, εμφανίζεται στην Ιταλία .... από εκεί και πέρα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου!!!

Νέο λεξιλόγιο, νέα πρόσωπα, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, μέτρα, κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων, Μ. Εβδομάδα χωρίς εκκλησία, Πάσχα χωρίς  Άγιο Φως και χωρίς Χριστός Ανέστη με κόκκινα αυγά στα μπαλκόνια. Κάθε απόγευμα στημένοι στις τηλεοράσεις για ενημέρωση, βόλτες και ψώνια με SMS, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά καθημερινό αξεσουάρ.                                            Βιώνουμε απίστευτες, δύσκολες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ως Έθνος, σε κρίσιμες στιγμές αποδείξαμε ότι μπορούμε να σταθούμε όρθιοι. Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, το μυστικό της επιτυχίας μέχρι τώρα …. μένοντας ασφαλείς, μένοντας σπίτι. Στο εξής συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών βήμα βήμα για να επανέρθουμε στην κανονικότητα της ζωής. Πρέπει να το κάνουμε και μπορούμε να το πετύχουμε με ασφάλεια, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε, όπως οφείλουμε, την επόμενη μέρα.   

Με τιμή

Κατερίνα Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ 

Εύη Δημολαΐδου               Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ

Κορωνοϊός: Το χρονικό της φονικής ασθένειας που άλλαξε τον κόσμο

 Λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, μια ειδοποίηση ενός καναδικού  λογισμικού που παρακολουθεί την κατάσταση της δημόσιας υγείας παγκοσμίως στέλνει την πρώτη ειδοποίηση στον δυτικό κόσμο.

Μια νέα, μυστηριώδης λοίμωξη που χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην ψαραγορά της κινεζικής πόλης Γουχάν, και οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες της Κίνας κάνουν λόγο για νέο κορωνοϊό με συμπτώματα SARS.

Σε λίγες μέρες, οι χειρότεροι φόβοι όλων έχουν ήδη επιβεβαιωθεί: ο covid-19 αποδεικνύεται εξαιρετικά πιο μεταδοτικός από τον προκάτοχο του που δημιούργησε κρίση επιδημίας το 2003, και τα κρούσματα στην Κινεζική επαρχία εκτινάσσονται παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι το τέλη Ιανουαρίου τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Κίνα αυξάνονται ραγδαία, και ο covid-19 έχει ήδη ταξιδέψει σε 18 ακόμα χώρες.

Ο πλανήτης έχει ήδη μπει σε τροχιά πανδημίας.

Διάγνωση και ανησυχία

Ξεκινά η περίοδος όπου νέα δεδομένα προέκυπταν καθημερινά, και ο ιός βρισκόταν ακόμα σε φάση αποκωδικοποίησης. Παρότι οι επιστήμονες κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για ψυχραιμία, το πέρασμα του χρόνου φανερώνει ολοένα και πιο τρομακτικές λεπτομέρειες για τον covid-19. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων παραμένει στην Κίνα, και έτσι στην πλειοψηφία τους οι δυτικές κοινωνίες διατηρούν τον απατηλό εφησυχασμό τους...

Ο ιός φτάνει στην χώρα μας

Στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη τα περιστατικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν μπει σε τροχιά εκθετικής αύξησης - με πιο ανησυχητικό επίκεντρο την Ιταλία - επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην χώρα μας. Πρόκειται για μια 38χρονη από την Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Η παγκόσμια αντίληψη για τον covid-19 έχει πλέον αλλάξει, και οι αρχές εξετάζουν ήδη σενάρια έκτακτης ανάγκης για να περιορίσουν την εξάπλωση του.

Η κατάσταση κλιμακώνεται

Για ένα μακρύ δρόμο με τον νέο κορωνοϊό προειδοποιούν πλέον οι επιστήμονες, που καλούν τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, καθώς η Ελλάδα μπαίνει και αυτή στον κλοιό της πανδημίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται. Στο μεταξύ, η Ιταλία βρίσκεται σε κυριολεκτική παράλυση, στέλνοντας το ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στις χώρες της υφηλίου.

Κλείνουν τα καταστήματα - Οι θεσμοί προσαρμόζονται

H απομόνωση, ο περιορισμός μετακινήσεων και οι κοινωνικές αποστάσεις φέρνουν ριζικές αλλαγές. Τα καταστήματα εκτός των φαρμακείων, σούπερ μάρκετ και όσων πωλούν τρόφιμα, κλείνουν στις 18 Μαρτίου, με τα εστιατόρια και τα καφέ να έχουν προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο οι θεσμοί καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα στην νέα απροσδόκητη πραγματικότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ακυρώνονται, ο τουρισμός υποφέρει, και οι επιχειρήσεις διψούν για ενίσχυση, η οποία ανακοινώνεται τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου με την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Η εργασία, η εκπαίδευση αλλά και ο πολιτισμός ψηφιοποιούνται απότομα.

Κλείνουν τα σύνορα 

Καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, τα σύνορα μεταξύ των χωρών κλείνουν και εκατοντάδες Έλληνες βρίσκονται προσωρινά απομονωμένοι στο εξωτερικό. Σταδιακά, τα προξενεία οργανώνουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Απρίλιος, οι δύσκολες μέρες

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου φέρνει μαζί της τις δυσκολότερες ημέρες για τα νοσοκομεία της χώρας μας. Ταυτόχρονα, ο περιορισμός στις μετακινήσεις προκαλεί προβλήματα και στο σπίτι, καθώς παρατηρείται έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Απρίλιος μετέφερε το παγκόσμιο επίκεντρο του covid-19 από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, οι οποίες, πλέον, μετρούν περίπου 1 εκατ. κρούσματα.

Ραγδαίος μετασχηματισμός για την οικονομία

Το ένα μετά το άλλο καταρρίφθηκαν στη χώρα μας τα ρεκόρ στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ταχυμεταφορές τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο COVID-19, θέτει με επιτακτικό και επιθετικό τρόπο σημαντικούς περιορισμούς στις προοπτικές μεγέθυνσης και ανάπτυξης παγκοσμίως, και η βιωσιμότητα φαίνεται να εξαφανίζεται προσωρινά από την λίστα των παγκόσμιων προτεραιοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διχάζεται

Η ΕΕ, με την σειρά της, παρουσιάζει ρωγμές και έντονους διχασμούς στην προσπάθεια της να βρει τρόπους αντιμετώπισης των πληγμάτων στην οικονομία από τον κορονοϊό. Τα ατέλειωτα ψηφιακά Eurogroup δεν οδηγούν σε ξεκάθαρες πολιτικές, και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου διευρύνεται λόγω του ζητήματος των ευρωομολόγων.

Σταδιακή άρση των περιορισμών

 Με τη χώρα μας να τα έχει πάει πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας και να θεωρείται μια από τις πλέον «καθαρές» από τον ιό χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στις 28 Απριλίου το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Καταστήματα: Πώς και πότε θα ανοίξουν - Με ποιες προϋποθέσεις

Σε επτά στάδια θα πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Το πρώτο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει η λειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων, κουρείων και κέντρων αισθητικής. Επίσης ξαναλειτουργούν τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης επανέρχονται στην εργασία τους σχεδόν 68.000 άτομα και επαναλειτουργούν περίπου 26.000 επιχειρήσεις.

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαΐου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων του κλάδου της κοσμηματοποίας με κανόνες ασφαλείας όπως αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας κλπ. Επίσης θα επανεκκινήσουν και οι σχολές οδηγών εκείνη την ημέρα.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς. Σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει πρόβλεψη για τέσσερα άτομα.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ παραμένει η απόσταση πέντε μέτρων από τους πάγκους των παραγωγών.

Τα μέτρα προστασίας στα ανοιχτά καταστήματα

Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20 τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.

Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100 τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10 τμ.

Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15 τμ πέραν των 100.

Για παράδειγμα: σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα.

ΑΑΔΕ: Τι θα ισχύσει με την έκπτωση 25% στην πληρωμή οφειλών Απριλίου

Νέες οδηγίες για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που δικαιούνται την έκπτωση 25% εξέδωσε η ΑΑΔΕ, σχετικά με την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με όσα προβλέφθηκαν στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις:

- Κατόπιν παραλαβής των σχετικών αρχείων δικαιούχων από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την πίστωση των πληρωμών των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου 2020.

- Στις περιπτώσεις όπου, για τις υποχρεώσεις Μαρτίου που υπόκεινται στην έκπτωση 25%, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν, από τις 30 Μαρτίου και μετά, εμπρόθεσμα, ποσό μεγαλύτερο του 75% της οφειλής, το υπερβάλλον ποσό πιστώνεται αυτόματα στη δόση Απριλίου.

Συνεπώς, οι φορολογούμενοι αυτοί, για να επωφεληθούν της έκπτωσης 25% της δόσης Απριλίου, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα το ποσό που βλέπουν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet, μειωμένο κατά το 25% της αρχικής οφειλής (δηλ. πριν την πίστωση του υπερβάλλοντος ποσού που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου 2020).

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με δόσεις ρυθμίσεων ποσού 1.000€ μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, πλήρωσε στις 31/03/2020, 1.000€ για τη δόση Μαρτίου.

Με το ποσό αυτό, εξοφλείται η δόση Μαρτίου και το υπερβάλλον ποσό των 250€ (= 1.000€ x 0,25) πιστώνεται στη δόση Απριλίου, δεδομένου ότι για την εξόφληση του Μαρτίου, αρκούσε η καταβολή του 75%, ποσού δηλαδή 750€ (1.000€ x 0,75).

Ως προς τη δόση Απριλίου 2020, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet εμφανίζεται ποσό 750€ (= 1.000€ – 250€), καθότι το υπερβάλλον ποσό (250€) που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου, πιστώθηκε στη δόση Απριλίου.

Για την εξόφληση της δόσης Απριλίου πρέπει να καταβληθεί το ποσό 500€, δηλ. η διαφορά μεταξύ της αρχικής οφειλής Μαρτίου (1.000€) μείον το υπερβάλλον της δόσης Μαρτίου (250€), μείον την έκπτωση του 25% στη δόση Απριλίου (=1.000€ x 0,25).

 ΣΚΩΘ : Άμεση & Συνεχή Ενημέρωση των Μελών του

Η Διοίκηση του Συλλόγου σ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας ασχολήθηκε με τα προβλήματα και τα ζητήματα που ανέκυπταν εξαιτίας της. Παρείχε συνεχής ενημέρωση στα μέλη, συγκέντρωνε στοιχεία τα οποία ζητούν οι υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατέθετε προτάσεις και αναφορές στους αρμοδίους.

Ενδεικτικά, ενημερώθηκαν τα μέλη για του Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επιχειρήσεων που δικαιούνταν αποζημίωση, για τις διαδικασίες ένταξης  στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, για εργασιακά θέματα και οικονομικά θέματα. Απευθυνόμενη προς του αρμοδίους προέβει σε υποδείξεις για την προστασία των επιχειρήσεων των μελών της. Αναζητήθηκαν επιχειρήσεις που είχαν πρόβλημα με την παροχή ενέργειας κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΓΣΕΒΕΕ. Ενημέρωνε συνεχώς για την εξέλιξη του lockdown των επιχειρήσεων.

Προτεινόμενα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μετά το lockdown 

 Η Διοίκηση του Συλλόγου λαμβάνοντας υπ’ όψιν της :

- Την εφαρμογή των μέτρων της Κυβέρνησης για την δημόσια υγεία αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την καταπολέμηση της πανδημίας που έπληξε την Ευρώπη και την Χώρα μας.

- Την παρότρυνση των αρχών  προς τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ιδιωτικής χρήσης όχημα για τις μετακινήσεις τους ώστε να μειώνεται  η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς προς αποφυγή συγχρωτισμού σ’ αυτά.

- Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα μέσο μαζικής μεταφοράς.

- Τα αστικά λεωφορεία λόγω πανδημίας θα επιβιβάζουν το 50% της χωρητικότητας τους.

- Την επαναλειτουργίας της αγοράς μετά την προσωρινής της παύση  στις 11 Μαΐου 2020.

Απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο της πόλης τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα επισημαίνοντας ότι με την έντονη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, ώστε να αποφευχθεί ο έντονος συγχρωτισμός στο μέσο μαζικής μεταφοράς, θα προκύψει εντονότατη έλλειψη θέσεων στάθμευσης οχημάτων, κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλης. Συνυπολογίζοντας και την ταμειακή δυσπραγία που προκάλεσε σ’ όλους τους εργαζόμενους η υγειονομική κρίση, πρότεινε στην διοίκηση του Δήμου για την εύρυθμη επαναλειτουργίας της αγοράς  

- Την διάθεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

- Την ελαστικότητα των ελέγχων θέσεων στάθμευσης για τους επόμενους μήνες πλην των ειδικών περιπτώσεων (ΑΜΕΑ).

   - Την προσωρινή αναστολή  των μέτρων  για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Συντακτική Ομάδα 

Κατερίνα Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ

Ευδοξία Δημολαΐδου  Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account