• Θεσσαλονίκη
Thessgold Ιούλιος 2020 Thessgold Ιούλιος 2020

News Letter Thessgold Ιούλιος-Αύγουστος 2020 (Τεύχος 4)

September 07, 2020

Έτος 3ο -Τεύχος 4ο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Σημείωμα Editorial

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Αμέτρητες φορές γράψαμε και σβήσαμε την εισαγωγή αυτού του newsletter,  προσπαθώντας να περιγράψουμε και να διατυπώσουμε με λόγια το καλοκαίρι που πέρασε. Καταλήγουμε πως είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών... χωρίς υπερβολές. Αβεβαιότητα, φόβος, περιορισμοί σε όλα τα επίπεδα. Ο κορονοιός είναι εδώ και δυσκολεύει τη ζωή μας τόσο στα επαγγελματικά μας όσο και στις προσωπικές μας επαφές. 

Η χρονιά που διανύουμε είναι δύσκολη και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον εμπορικό κόσμο. Καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες. Το καλοκαίρι μπορεί λίγο να μας χαροποίησε η καταναλωτική κίνηση διότι δε παύουν οι ανάγκες των καταναλωτών να υπάρχουν, αλλά περιμένουμε δύσκολο φθινόπωρο και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Για αυτό πρέπει να θωρακίσουμε τον κλάδο και το επιχειρείν. Να τηρήσουμε να ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις επιχειρήσεις μας και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία.

Αποχαιρετώντας άλλο ένα καλοκαίρι και ελπίζοντας σε μια αναπάντεχη εξέλιξη προς το καλύτερο σας ευχόμαστε Καλό φθινόπωρο!! 

Με τιμή

Αικατερίνη Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ 

Αναστασία Σιδηροπούλου   Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ   

Ευδοξία Δημολαΐδου            Μέλος ΔΣ

 Φοροελαφρύνσεις: Το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση – Τι περιλαμβάνει

foto1

 Παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο έχει αρχίσει να σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με στόχο την παροχή πρόσθετου οξυγόνου στην οικονομία μέσω της μείωσης του φορολογικού βάρους, αλλά την αποστολή του μηνύματος προς την κοινωνία ότι η μείωση της φορολογίας παραμένει ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τις επόμενες ημέρες το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης το οποίο αντικαθιστά την καθιερωμένη ομιλία στο πλαίσιο της ακυρωθείσας για φέτος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πακέτο των μέτρων φορολογικού χαρακτήρα που βρίσκονται στο τραπέζι και επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με το πρωθυπουργικό γραφείο περιλαμβάνει:

- τη συνέχιση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θεσπίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουριστικό κλάδο και την οικονομία γενικότερα. Ο ΦΠΑ έχει μειωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στις μεταφορές προσώπων, όλα τα ροφήματα της εστίασης (πλην αλκοολούχων), στο τουριστικό πακέτο και στους κινηματογράφους. Η μείωση εξετάζεται σοβαρά να ισχύσει έως και το τέλος του έτους

- Ανακοίνωση μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2021 μαζί με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Η επικαιροποίηση μεταφέρεται στα μέσα του επόμενου έτους και με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει σχεδιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ

- Μείωση, έστω και οριακή, της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή αλλά πλήρη κατάργηση της

- Μίωση του τέλους επιτηδεύματος. Και το συγκεκριμένο μέτρο είναι μνημονιακό κατάλοιπο και σχεδιάζεται η μείωση του έως και την πλήρη κατάργηση

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν εργοδότες και εργαζόμενους. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού πακέτου θα περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να μονιμοποιηθούν ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων, καθώς δεν πρέπει να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σύνεσης.

 ΥΠΟΙΚ: Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών

Απόφαση με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα  ελεγκτικά κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

Πρόκειται για μέτρο ελάφρυνσης, αλλά και διευκόλυνσης, πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές, με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Γιατί η πανδημία αυξάνει τις ... τραπεζικές καταθέσεις

 foto2

Οι αυξημένες χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την αύξηση των καταθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εταιρείες που λαμβάνουν πρόσθετη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν την έχουν διοχετεύσει σε επενδύσεις ή λοιπές δαπάνες, αλλά αντίθετα τη διατηρούν με τη μορφή διαθεσίμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα (τα 2,9 δισ. ευρώ) αφορούσε διεύρυνση των καταθέσεων των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι από αυτά τα 2,9 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις τοποθέτησαν τα 2,18 δισ. σε καταθέσεις όψεως και τα υπόλοιπα 720 εκατ. σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Αντίθετα, κατά το ίδιο δίμηνο, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανέβηκαν μόλις κατά 430 εκατ. ευρώ.

Το γιατί όμως αυξήθηκαν τόσο έντονα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, μπορεί να εξηγηθεί σε σημαντικό βαθμό από το γεγονός ότι κατά το συγκεκριμένο δίμηνο, υπήρξε θετική τραπεζική καθαρή ροή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες άνοιξαν την κάνουλα της χρηματοδότησης προσφέροντας στις επιχειρήσεις θετικές ροές ύψους 307 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλο 1,14 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν έμμεσα το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων είναι τα μέτρα που είτε προβλέπουν αναστολή τοκοχρεολυτικών δόσεων για μια σειρά δανείων (με βάση τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 19,7 δισ. ευρώ), είτε στηρίζουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Ενισχυτικά λειτούργησε και η παροχή επιστρεπτέας προκαταβολής από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τις προτιμήσεις των νοικοκυριών, συνεχίστηκε και μέσα στον Ιούλιο -παρατηρείται εδώ και πολλούς μήνες- η μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων. Βασικός λόγος είναι ότι τα ολοένα και μειούμενα προσφερόμενα επιτόκια (συνήθως χαμηλότερα του 0,15%) θεωρούνται από τμήμα των αποταμιευτών τόσο μικρά, έτσι ώστε να προτιμούν να τοποθετούν τα όποια χρήματα τους σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου έναντι μηδενικών αποδόσεων, έχοντας παράλληλα άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Έτσι, ενώ κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 430 εκατ. ευρώ, οι προθεσμιακές τοποθετήσεις υποχώρησαν κατά 1,07 δισ. ευρώ και από το 34,4% του συνόλου που αντιπροσώπευαν το Μάιο, στα τέλη Ιουλίου βρέθηκαν πλέον στο 33,4%. Ως αποτέλεσμα, μόλις το υπόλοιπο 66,6% των καταθέσεων των νοικοκυριών (τα δύο τρίτα) είναι ουσιαστικά εντελώς άτοκο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των αποταμιευτών και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

 ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση κατά 7,3% του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο

foto3

 Πτώση 7,3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούνιο εφέτος, καθώς μόνον σε δύο από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων ο τζίρος είχε θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε: καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (19,3%), τρόφιμα - ποτά- καπνό (16,5%), πολυκαταστήματα (9%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,6%), ένδυση - υπόδηση (2,4%) και φαρμακευτικά - καλλυντικά (0,7%). Αντίθετα, ο τζίρος αυξήθηκε σε: έπιπλα - ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (28,8%) και βιβλία - χαρτικά- λοιπά είδη (1,2%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 7,3% τον Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020 σημείωσε αύξηση 7,1%. Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1% τον Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε μείωση 6,9% τον Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020 σημείωσε αύξηση 8,2%. Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 1,2% τον Ιούνιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020.

 foto4

Συντακτική Ομάδα                                                                                                                            

Αικατερίνη Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ                                                                   

Αναστασία Σιδηροπούλου   Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ                                                                       

Ευδοξία Δημολαΐδου            Μέλος ΔΣ

 

foto5

skoth banner 2023
skoth banner

Ενημερωτικό Δελτίο / Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθε πρώτος τα νέα μας!

Ημερολόγιο

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Επικοινωνία

Φραγκίνη 5, 546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310239376
goldclubskvu[at]gmail.com

Μείνετε Συντονισμένοι!

facebook youtube

gr flag

Αναζήτηση

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account