Print this page

Newsletter-Thessgold Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2018 (Τεύχος 6)

November 09, 2018

Σημείωμα Editorial

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στον επίλογο του 2018, της χρονιάς που φεύγει, παρά τις αντιξοότητες των καιρών, κρατάμε τα θετικά, τις εμπειρίες και τις γνώσεις.  

Ως Σύλλογος αν ανατρέξουμε λίγο πίσω είχαμε και τις "καλές" μας στιγμές εκδώσαμε το newsletter, ανακαινίσαμε το γραφείο μας, κάναμε μια πετυχημένη "Χρυσανέμη", αλλά το πιο σημαντικό "ο δικός μας" Πέτρος Καλπακίδης εκλέχτηκε πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ. Επιπλέον και οι Αντιπρόσωποι μας στην κλαδική Ομοσπονδία κύριοι Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου και Πλάτων Βιλδιρίδης, στη θέση του Γενικού Γραμματέα και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου αντίστοιχα, συμπληρώνουν την τριανδρία του ΣΚΩΘ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΒΑΚΩ. Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΒΑΚΩ κατέχει και το μέλος του ΣΚΩΘ κ. Νίκος Τσαουσίδης συμπληρώνοντας την δυναμική παρουσία του Συλλόγου μας στην διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Ας ευχηθούμε το νέο έτος να αποτελέσει την αφετηρία μιας δημιουργικής χρονιάς. Όλοι χρειαζόμαστε μια νέα αφετηρία, με τον συμβολικό και αισιόδοξο χαρακτήρα της, ελπίζοντας για το καλύτερο!!! Ευελπιστούμε το 2019 να είναι γεμάτο Υγεία και Δημιουργικότητα !!!

Με τιμή

Κατερίνα Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ                                    Εύη Δημολαΐδου Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ



Εορταστικό Μήνυμα

Μήνυμα απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδης επ' ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους στους συναδέλφους αργυροχρυσοχόους.

Μήνυμα του Προέδρου της

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών

κ. Πέτρου Καλπακίδη, προς τους Έλληνες Αργυροχρυσοχόους

επ' ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, 2019

Αγαπητοί μου,

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με μεγάλη χαρά μαζί σας για να σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου και να σας μεταφέρω τις ευχές όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας.

Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά δύσκολη για την πατρίδα μας και για όλους μας. Ο παλιός σε λίγο χρόνος προκάλεσε προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να λάβουμε θέση. Μια θέση, που θα την προσδιορίζουν οι ασφαλείς οδοδείκτες της ιστορίας μας, των επιτευγμάτων μας και των θυσιών μας. Μια θέση από την οποία οφείλουμε να απορρίψουμε απερίφραστα συμπεριφορές του κράτους που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα μας το οποίο διεκδικεί το όνομα της Μακεδονίας παραχαράσσοντας χονδροειδώς την ιστορία και αποπνέοντας αλυτρωτισμό, εγείροντας εντελώς ανυπόστατα, ζητήματα γλώσσας, ταυτότητας και εθνικών μειονοτήτων εντός της πατρίδα μας. Ζητήματα, που στο εγγύς μέλλον μπορεί να γίνουν αφορμή για αλλαγή συνόρων.

Ο κλάδος της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας που αποτελεί νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας έχει πληγεί όπως άλλωστε ολόκληρη η εθνική οικονομία με την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας. Επιτρέψατε μου να πω, λόγω θέσεως, ότι αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο η εικόνα της απαισιοδοξίας εμφανίζεται σε όλες οι περιοχές της επικράτειας. Είναι λοιπόν ανάγκη το 2019 να το αξιοποιήσουμε ορθά και να περάσουμε στο στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων μας.

Το 2019 συμπληρώνονται 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας. Η επέτειος αυτή αποτελεί για τη Ομοσπονδία ένα σημείο αναφοράς για τον ιστορικό της ρόλο και ταυτόχρονα ανάδειξης της σπουδαιότητας της στο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι στο παρόν και στο μέλλον. Παράλληλα ως συλλογικός θεσμός θα πρέπει, να μην μείνουμε στην απλή περισυλλογή που αποτελεί κοινό τόπο ότι δεν αρκεί, αλλά να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με τις οποίες δυνάμεις διαθέτουμε ως μέλη Συλλόγων, ως Σύλλογοι και ως Ομοσπονδία προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του κλάδου μας, που θα συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη. Να είμαστε κοντά στους Συλλόγους και οι Σύλλογοι στο πλευρό της Ομοσπονδίας.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η σημερινή δύσκολη κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Χρειάζεται όμως να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας και  να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και το 2019 να είναι μια καλλίτερη χρονιά για την Ελλάδα μας. Εύχομαι σε όλους υγεία και προσωπική ευτυχία.

Αθήνα 20/12/2018

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΑΓΗΝΗ»

Γεγονός πλέον είναι η αστική μη κεδροσκοπική εταιρεία "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" από τις 28/11/2018. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείο πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης. Η αξιοποίηση της ως πόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Σκοπός της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" είναι η δημιουργία ενός δικτύου βυζαντινών πόλεων μέσα στο οποίο θα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές. Στο πλαίσιο της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός κοσμήματος, με έμπνευση από την βυζαντινή περίοδο. Ο τίτλος του διαγωνισμού είναι "Βυζαντινή Σαγήνη". Ο Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης εκτιμώντας θετικά την πρωτοβουλία της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" στηρίζει τις ενέργειες της συμμετέχοντας στην σύνταξη του κανονισμού για τον διαγωνισμό.

news6 1

Από αριστερά Γ.Γ. ΣΚΩΘ κ. Εύη Δημολαίδου, Γ. Γ. ΒΕΘ κ. Πόλυ Αλεξιάδου,  κ. Αγγέλικα Μαυρίδου Μέλος ΣΚΩΘ, Πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδη, κ Παπαδοπούλου Χαρά Διευθύντρια  Κ.Α.ΕΛ.Ε. Παρ. Θεσσαλονίκης 

news6 2

Από αριστερά κ. Ελευθέριος Μακρής Μέλος του ΣΚΩΘ, Γ. Γ. ΣΚΩΘ κ. Εύη Δημολαίδου, Πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδη

Η Ονοματοθεσία της στάσης "Βενιζέλου" να προέρχεται από την Ελληνική Αργυροχρυσοχοΐα

Στη συνέντευξη τύπου της 22/11/2018 για τον διεθνή διαγωνισμό κοσμήματος με τίτλο "Βυζαντινή Σαγήνη", ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδης πρότεινε, η στάση «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης, να ονοµατοθετηθεί από την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα, δεδομένου ότι η περιοχή στην βυζαντινή εποχή αλλά και στην σημερινή, χαρακτηρίζεται από την δραστηριότητα της αργυροχρυσοχοΐας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την ονομοτοθεσία, έπεσε για πρώτη φορά  στο τραπέζι του Διοικητικό Συμβουλίου του ΣΚΩΘ, από τον κ. Σαρκί Δαγκαζιάν μέλος του ΣΚΩΘ και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκπαιδευτική Εξόρμηση του ΣΚΩΘ στο Λιτόχωρο Πιερίας

Τον αρχαιολογικό χώρο, την αρχαιοθήκη και το αρχαιολογικό μουσείο επισκεφθήκαν τα μέλη του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διήμερης εξόρμηση τους στο Λιτόχωρο Πιερίας στις 1 & 2 Δεκεμβρίου. Με συλλογική διάθεση τα μέλη του Συλλόγου  επισκέφθηκαν το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου το Ναυτικό Μουσείο του Λιτοχώρου το οποίο άνοιξε τις αίθουσες του ειδικά για τα μέλη του Συλλόγου.

news6 3

news6 4

Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον με την παρουσία ξεναγού.

news6 5

Η αναλυτική ξενάγηση από την ξεναγό κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον της ομάδας για τα αρχαιολογικά ευρήματα επί τρίωρον.

news6 6

news6 7

Η εκδρομή έφτασε στο τέλος μ' ένα υπέροχο γεύμα.

news6 8

Θετικές κριτικές έλαβε το εικαστικό δημιούργημα  μέλους του Συλλόγου μας

«Ευδοξία» Επιστήθιο κόσμημα

Ο κ. Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ, στην διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως "KOSMIMA"  2018 επισκέφθηκε το stand της κ. Εύης Δημολαΐδου, μέλος του Συλλόγου μας, και έγραψε τα εξής για τη δημιουργία της.

news6 9

Όπως μου ανέφερε η ίδια η δημιουργός: «Η έμπνευσή μου ήταν συνδυαστική. Από τη μια πλευρά το Βυζάντιο με τα χρυσοποίκιλτα ενδύματα και στον αντίποδα το χρυσοκέντητο γιλέκο (περιθωράκιο) της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς».

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα κεντήματα της γιαγιάς της, τα οποία έφερε μαζί της από την Κωνσταντινούπολη το 1924.

Το επιστήθιο κόσμημα, για το οποίο γίνεται λόγος, είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Η φυσική δαντέλα δέχτηκε αρχικά επεξεργασία κέρωσης και στη συνέχεια χυτεύτηκε σε οκτώ τεμάχια, τα οποία ασημοκολλήθηκαν, καθαρίστηκαν και δέχθηκαν παρεμβάσεις σε ορισμένα σημεία από επιπλέον μέταλλο. Ο ορείχαλκος έχει δεχτεί χημική οξείδωση σε καφέ απόχρωση (Bronzatura) ειδική για κράματα χαλκού.

Στόχος της  κ. Δημολαΐδου, ήταν να αποτυπωθεί με ακρίβεια και ευκρίνεια το αρχικό σχέδιο της φυσικής δαντέλας και ταυτόχρονα, παρόλη τη βαρύτητα του μετάλλου, να δημιουργεί τη ψευδαίσθηση της κλωστής και του υφάσματος.

Το κόσμημα καλύπτει το μπροστινό μέρος του σώματος έως τους ώμους, ενώ πίσω ενώνεται με δυο αλυσίδες. Είναι εύκαμπτο και εφαρμόζει σε κάθε σωματότυπο. Όλο το κόσμημα καλύπτεται από ανθικό διάκοσμο, σύμβολα ευγονίας και ελικοειδείς βλαστούς, που συμβολίζουν τον χρόνο και την αιωνιότητα. Τέσσερα σχηματοποιημένα όστρεα περιτρέχουν κάθετα το μέσον.

Από τους ζωγράφους, στους κεντητές και σήμερα στο μυαλό και στα χέρια της Εύης Δημολαΐδου, απολαμβάνουμε τη συνέχεια της Ιστορίας και μαθαίνουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι σε κάθε εποχή βλέπουν και αναδημιουργούν τον κόσμο.

Αν το συγκεκριμένο κόσμημα, όπως αναφέραμε, αποτελεί την αρχή της σειράς «Ευδοξία», μπορώ να φανταστώ τη συνέχεια…

 

 Δημιουργοί της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τις εμπνεύσεις τους

Στις 13 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση των Αργυροχρυσοχόων Δημιουργών της Θεσσαλονίκης στην Γκαλερί ΡΩ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 23 Δεκεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση συμμετέχει και το μέλος του ΣΚΩΘ κ. Σαρκίς Δαγκαζιάν. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ & ΣΚΩΘ κ. Πέτρος Καλπακίδης, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση, συνεχάρη τους δημιουργούς για τις δημιουργίες τους, ενώ απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της ΣΧΑΘ κ. Ελένη Τεζαψίδου εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρωτοβουλία της.  

news6 10

news6 11

Από αριστερά : κ. Δημήτριος Τριαντόπουλους μέλος ΔΣ ΣΧΑΘ, κ. Κωννσταντίνος Σουρούδης μέλος ΔΣ ΣΧΑΘ, η κ. Ελένη Τεζαψίδου Πρόεδρος της ΣΧΑΘ και ο κ. Πέτρος Καλπακίδης Πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ

news6 12

Από αριστερά : κ. Πέτρος Καλπακίδης Πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ και ο κ. Σαρκίς Δαγκαζιάν μέλος του ΣΚΩΘ παρουσιάζει τις δημιουργίες του

Γεύμα Εργασίας με τους Δημοσιογράφους

Ο Πρόεδρος Πέτρος Καλπακίδης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΚΩ παρέθεσαν γεύμα γνωριμίας στους Δημοσιογράφους. Το γεύμα έλαβε χώρα σε γνωστό μεζεδοπωλείο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Την πρόσκληση αποδέχτηκαν πλήθος δημοσιογράφων από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Ήταν μία ευχάριστη και ζεστή συνάντηση, στην οποία έγιναν γνωστά τα προβλήματα του κλάδου που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αναφέρθηκαν οι προοπτικές εξέλιξης της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας στο τομέα της εκπαίδευσης καθώς και η δυναμική ανάπτυξης του κλάδου. Η συνάντηση έκλεισε με την ευχή όλων η καινούργια χρονιά να είναι μια δημιουργική χρονιά για όλους τους κλάδους. Η ΠΟΒΑΚΩ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο χρυσός… δεν μας φέρνει πια κοντά

Στα χρόνια της κρίσης ο τζίρος των κοσμηματοπωλείων, πανελλαδικά, περιορίστηκε  κατά 40% - Λουκέτα και συρρίκνωση έφερε η κρίση

"Θάμπωσε" ο χρυσός στα χρόνια της κρίσης με τον κλάδο των κοσμηματοπωλών - ωρολογοπωλών να καταγράφει λουκέτα και συρρίκνωση πωλήσεων. Παρόλο που για πολλούς τα πρώτα χρόνια της κρίσης ο χρυσός αποτέλεσε ένα σίγουρο ‘καταφύγιο’ για την επένδυση χρημάτων, εντούτοις οι πωλήσεις του κλάδου σταδιακά περιορίστηκαν με αποτέλεσμα ο τζίρος των κοσμηματοπωλείων να μειωθεί στα ‘πέτρινα χρόνια’ της κρίσης, πανελλαδικά, κατά 40%, και τα λουκέτα να διαδέχονται, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ένα το άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2010 μέχρι και σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 288 επιχειρήσεις του κλάδου προχώρησαν σε εγγραφή, ενώ 704 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με τις επιχειρήσεις που αποχώρησαν από την ενεργό δράση, κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου διαστήματος, να αριθμούν τις 143, ενώ οι ‘γενναίοι’ που έκαναν έναρξη εργασιών ήταν 90. Χειρότερη χρονιά για τους Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες του κλάδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ήταν το  2012, όταν πραγματοποιήθηκαν μόλις 10 εγγραφές, έναντι 31 διαγραφών.

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο εγγραφών  - διαγραφών, για την οκταετία 2010-2018, όπως προκύπτει και από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, καθώς καταγράφηκαν 14 εγγραφές και 52 διαγραφές.  

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 85% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω να είναι ενδεικτικά της αποκαρδιωτικής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.   

Το παλιό σλόγκαν και άκρως επιτυχημένο, γνωστής εταιρείας κοσμημάτων που ανέφερε πως «ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά» δεν φαίνεται, πια, να βρίσκει εφαρμογή στην πραγματικότητα καθώς οι όποιες αγορές κοσμημάτων αφορούν τα απολύτως απαραίτητα και τα πιο οικονομικά είδη. Στα … απαραίτητα συγκαταλέγονται οι βέρες και τα δώρα ενόψει ενός γάμου, αλλά και οι σταυροί όταν πρόκειται για βάφτιση.

"Τα χρόνια που οι αγορές για έναν γάμο δημιουργούσαν χαμόγελα στους κοσμηματοπώλες, έχουν παρέλθει λόγω της κρίσης. Συνέπεια ήταν η συρρίκνωση του κλάδου και των εσόδων. Πανελλαδικά ο τζίρος των καταστημάτων περιορίστηκε κατά 40%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση, είναι κάπως χειρότερη, με την πτώση των εσόδων να αγγίζει το 45%, δεδομένου ότι η πόλη δεν έχει τον απαραίτητο τουρισμό για να ενισχύσει την τοπική αγορά" αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) Πέτρος Καλπακίδης, υπογραμμίζοντας πως "τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται, συνήθως, τουρίστες με χαμηλά βαλάντια. Μάλιστα οι προερχόμενοι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη δείχνουν να προτιμούν brandnames, συχνά, χαμηλής αισθηματικής και όχι κοσμήματα που έχουν δουλευτεί στο χέρι. Είναι καιρός να υπάρξει διαχωρισμός των αξεσουάρ από τα κοσμήματα".

Στα "θετικά" πάντως της κρίσης καταγράφεται το γεγονός, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, πως οι Έλληνες εξακολουθούν να θέλουν να αποκτήσουν κοσμήματα. "Η επιθυμία για την απόκτηση κοσμημάτων εξακολουθεί να υφίσταται, ωστόσο, η αδυναμία υπερτερεί. Πάντως το ενθαρρυντικό είναι πως ο Έλληνας, πλέον, δείχνει διάθεση να στηρίξει το ελληνικό κόσμημα, κάτι που δεν γινόταν προ κρίσης" τονίζει ο κ. Καλπακίδης επισημαίνοντας ότι στην περίοδο της κρίσης το κόσμημα, λόγω των υλικών κατασκευής, κυρίως από πολύτιμα υλικά, αναδεικνύεται σε οικονομικό, "επενδυτικό" αντικείμενο.     

news6 13




news6 14

Συντακτική Ομάδα           
Αικατερίνη Ουζουνστεφανή  Αντιπρόεδρος ΣΚΩΘ              
Ευδοξία Δημολαΐδου  Γεν. Γραμματέας ΣΚΩΘ

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account