Print this page

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣ 2015

May 28, 2015

Γενική Συνέλευση

Πέτρος Καλπακίδης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα ήθελα να απευθύνω σε όλους τις ευχαριστίες μου για την ανανέωση της εντολής, που μου δώσατε στις εκλογές τις 25 Απριλίου 2014 να ηγηθώ του Συλλόγου μας για την περίοδο 2014-2017.

Μετά τις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μας τον Απρίλιο του 2014 προέκυψε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από πέντε παλαιά και δύο νέα μέλη. Επιπλέον, σημαντικό πάρα πολύ αυτό, επιλέξαμε τρεις Αντιπροσώπους στις Ομοσπονδίες, που μετέχει ο Σύλλογός μας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ως Σύλλογος έχουμε τη δυναμική να εκλέξουμε πέντε Αντιπροσώπους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Για το Σύλλογό μας το 2015 αποτελεί ιδιαίτερη χρονιά, μιας και συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο Σύλλογός μας με οδηγό τις αρχές της συλλογικότητας έδωσε και συνεχίζει να δίνει το παρών σε όλες τις δραστηριότητες της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Ένα παρόν, που ανάλογα με τις προκλήσεις των καιρών χαρακτηρίζεται από σαφή προσανατολισμό και σταθερές θέσεις προς όφελος της χώρας μας και συνεπώς του κλάδου μας.

Με ανιδιοτέλεια και με ποιότητα, που εκλαμβάνεται ως οργανωμένη ετοιμότητα διαχείρισης των κοινών, διαδραματίζει με δυναμισμό τον καταστατικό του ρόλο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της συλλογικής ευημερίας. Η διαρκής του παρουσία και το συνεχές έργο του τον καθιστούν αναγκαίο για τον τόπο, για την πόλη μας και απαραίτητο για τα μέλη του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο για να τιμήσει και να εορτάσει τα 90 χρόνια του Συλλόγου, φιλοτέχνησε κατάλληλο σήμα για την περίσταση, το οποίο προβάλλεται σε όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου για το 2015.

Αξίζει να σημειώσω ότι η φιλοτέχνηση του επετειακού σήματος έγινε μέσα από τα σπλάχνα του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι όπως θέλαμε να γίνει, όπως άλλωστε αρμόζει στις συλλογικές προσπάθειες. Για λόγους ιστορικότητας θα ήθελα να αναφέρω ότι τη δημιουργία του σήματος επιμελήθηκε η καλή μας συνάδελφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αικατερίνη Ουζουνστεφανή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας διέρχεται από μια ανεπανάληπτη οικονομική και πολιτική κρίση. Τα αίτια αυτής της κρίσης είναι πολυποίκιλα από όποια πλευρά και να τα δει ο αντικειμενικός παρατηρητής. Εμείς όμως, που είμαστε οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που είμαστε ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας πρέπει να διακηρύξουμε ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα, ξεκάθαρες λύσεις και δυνατότητες ευκαιριών ώστε να απολαύσουμε την ανάπτυξη, εμείς και η Ελλάδα μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλείται ο Σύλλογός μας να επιτελέσει το καταστατικό του καθήκον, με το βαθμό δυσκολίας των προσπαθειών του να είναι ευθέως ανάλογος της εντάσεως της οικονομικής κρίσης. 

            Συνεχίζουμε ακούραστα να επιδιώκουμε την ενδυνάμωση του Συλλόγου με την εισδοχή νέων μελών. Και αυτό, θα πρέπει να τονίσω ότι γίνεται με προσωπική προσπάθεια όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και με την αξιέπαινη προσπάθεια των μελών του Συλλόγου μας.

            Κυρίες και κύριοι,

            Με ιδιαίτερη χαρά και στο πλαίσιο της Γενικής Συνελεύσεως καλωσορίζουμε τα νέα μέλη, που στελέχωσαν τον Σύλλογό μας , την περίοδο που πέρασε από την περσινή Γενική Συνέλευση, τον κύριο Γεώργιο Πανίδη, τον κύριο Ηλία Ξαντινίδη, την κυρία Θεοδώρα Μανωλούδη και την κυρία Παρασκευή Κοκκολάκη. Η ένταξή τους, στους κόλπους του Συλλόγου, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας.

            Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τις υπάρχουσες και να αναπτύσσουμε νέες σχέσεις συλλογικότητας με Συλλόγους του κλάδου μας, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε την επαφή και με Συλλόγους άλλων κλάδων της οικονομίας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω, επειδή ο απολογισμός μας είναι μέχρι τις 12/5, ότι στις 23/5 επισκεφθήκαμε μαζί με τη ΣΧΑΘ, μια μικρή αλλά πολύ δυναμική ομάδα των Συλλόγων, το Σωματείο Ωρολογοποιών Χρυσοχόων Ν. Καβάλας. Θέλω αφενός μεν να πούμε ότι οι άνθρωποι στείλανε τους χαιρετισμούς τους στη Γενική μας Συνέλευση, γιατί το ανέφερα προχθές στο δείπνο, που μας παρέθεσαν στην Καβάλα. Αφετέρου, να πω ότι εντυπωσιαστήκαμε πάρα πολύ από την οικειότητα τους, από την ζεστασιά τους, από την φιλοξενίας τους. Πολύ εξωστρεφή άτομα, οικεία, μας φιλοξένησαν, εντοπίσαμε και συζητήσαμε κοινά προβλήματα. Την άλλη μέρα το πρωί κάναμε ένα θα έλεγα κοινό Διοικητικό Συμβούλιο σε πολύ χαλαρό ύφος και βέβαια τους καλέσαμε να τους ανταποδώσουμε κι εμείς την πρόσκληση τους. Έτσι λοιπόν αυτό έγινε στο πλαίσιο αυτής της συλλογικότητας, της σχέσης που χτίζουμε με συναδέλφους.

            Στο πολιτικό πλαίσιο, στόχος είναι να προσδιορίζονται οι θέσεις του Συλλόγου μας πάνω στα σύγχρονα ζητήματα., ώστε να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά με τις προτάσεις μας. Δηλαδή, οι σκέψεις του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι να βάζουμε προτάσεις και θέματα εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων. Οι προτάσεις και οι θέσεις αυτές μετουσιώνονται σε συλλογικό λόγο του Συλλόγου μας και τίθενται σε όλους του αρμόδιους φορείς και οργανισμούς. Εδώ θα πρέπει να πω ότι όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου συμμετέχουν όπου προσκληθούν. Τουλάχιστον σχεδόν στο σύνολο των προσκλήσεων, γιατί θεωρώ ότι παρευρισκόμενο ένα μέλος του Συλλόγου είναι σαν να εκπροσωπείτε όλος ο Σύλλογος. Επιπλέον, προβάλλονται και αναπτύσσονται σε όλες τις συλλογικές εκδηλώσεις οι επαφές και συναντήσεις που κάνει η Διοίκηση του Συλλόγου.

            Στα θέματα διοικητικής οργάνωσης η μηχανοργάνωση του γραφείου εξελίσσεται με ικανοποιητικό βαθμό και σε σύντομο διάστημα θα γευτούμε τους πρώτους καρπούς. Σκοπός της μηχανοργάνωσης είναι η αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τα μέλη, αλλά και η ευέλικτη μορφή Διοίκησης.

Για την πληρέστερη πληροφόρηση των μελών θα ενταθεί η προσπάθεια, ώστε αυτή να περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες, που θα αφορούν όλο το εύρος της επιχειρηματικής προσπάθειάς τους. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην ορθή λήψη των επιχειρηματικών επιλογών τους. Το μέσον που μεταβιβάζονται οι πληροφορίες είναι πλέον το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε αμεσότερη επικοινωνία και παράλληλα μειώνουμε τα έξοδα γραφικής ύλης., ενώ κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο.

Κυρίες και κύριοι,

Η δεοντολογία επιβάλλει να αναφερθώ στους χορηγούς του Συλλόγου, που με τις χορηγίες τους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα μας να ενισχύουν τον Σύλλογό μας με χορηγίες, είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε με αντικείμενα. Ως Σύλλογος και ως Συμβούλιο αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε και να τους δηλώσουμε ότι από πλευράς μας θα πράξουμε τα αρμόζοντα για την αναγνώριση της προσφοράς τους.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες συμμετοχής του Συλλόγου σε προγράμματα ώστε να παρέχουμε γνώσεις στα μέλη και παράλληλα να ενισχύσουμε τα οικονομικά του Συλλόγου.

Στα οικονομικά του Συλλόγου, υπήρξε μικρή βελτίωση παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση των εσόδων προέρχεται κυρίως από οικονομικές ενισχύσεις των τοπικών Επιμελητηρίων και από χορηγίες, οι οποίες συνέβαλλαν στη μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού.

            Ευχαριστίες οφείλουμε να αποδώσουμε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τη συνεχή και πολύτιμη υποστήριξη του τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στα θεσμικά και κλαδικά θέματα που απασχολούν τον Σύλλογό μας.

            Στον χώρο της εκπαίδευσης συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στην εκπαιδευτική προσπάθεια των αυριανών στελεχών του κλάδου. Ο Σύλλογος συμμετέχει με μέλη του σε επιτροπές αξιολόγησης διαγωνισμών κοσμήματος και αθλοθετεί βραβεία σε διαγωνισμούς σχολών επιβραβεύοντας τις δημιουργικές προσπάθειες των σπουδαστών τους.

            Ενισχύουμε και υπερασπιζόμαστε, το υπερασπιζόμαστε το τονίζω, το δημιούργημα του Συλλόγου μας και της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης, τον Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος. Αυτό είναι ένα πνευματικό δημιούργημα των δύο Συλλόγων και της πόλης μας.

Από τις τελευταίες αρχαιρεσίες ο Σύλλογός μας ανέδειξε τρεις Αντιπροσώπους στις οργανώσεις, που ανήκει, εντείνοντας την παρουσία του και συνεπώς τον λόγο του Συλλόγου μας στα όργανα αυτά.

            Δηλώνω περήφανος ότι στις τελευταίες εκλογές της κλαδικής Ομοσπονδίας εκπροσωπηθήκαμε με τρεις Αντιπροσώπους, η ταπεινότητα μου, ο Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου και ο Πλάτων Βιλδιρίδης. Και οι τρεις λάβαμε τον λόγο, όχι απλά για να τον λάβουμε αλλά για να τοποθετηθούμε, και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τους προβληματισμούς μας, τις απόψεις μας και τις θέσεις μας. Θεωρώ τιμή για μένα, ως Πρόεδρο και ως Σύλλογο, οι τρεις Αντιπρόσωποι μας να έχουν θέση.

            Τον περασμένο Νοέμβριο, τη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου κύριου Τριαντάφυλλου Παπαθανασίου κατέλαβε το πρωτοεκλεγμένο μέλος κύριος Σαρκίς Δαγκαζιάν.

            Η παραίτηση του Τριαντάφυλλου Παπαθανασίου ήταν συνέπεια της επιθυμίας του, όπως ανακοίνωσε στην περσινή Γενική Συνέλευση, να συμβάλλει στην ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στον Τριαντάφυλλο Παπαθανασίου και να υπογραμμίσω την ζωτικότητα, που χαρακτήριζε τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον ανέδειξαν σε καλό συνάδελφο, εξαίρετο σύμβουλο και πολύτιμο συνεργάτη μου από τον Ιούνιο 2011 μέχρι την παραίτησή του. Με τις συνδικαλιστικές του γνώσεις, την αναλυτική του κρίση και την ορθολογική σκέψη του, λειτουργούσε πάντοτε ως σπουδαία σταθερά για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κυρίες και κύριοι,

            Το Διοικητικό Συμβούλιο με ζωηρό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορικότητα των 90 χρόνων του Συλλόγου, θα συνεχίζει άοκνα τις προσπάθειες του για την ενδυνάμωση του Συλλόγου μέσα από δημιουργικές εξελίξεις. 

Θα ήθελα να πω μόνο σε αυτό το σημείο, γιατί το ανέφερε ο Τριαντάφυλλος, για το θέμα για τις επιθέσεις που δέχτηκαν τα κοσμηματοπωλεία. Θεωρώ ότι το Συμβούλιο αντέδρασε άμεσα και δυναμικά, κοινοποίησε το γεγονός παντού, εδώ πρέπει να αναφέρω τον Λευτέρη τον Παπαϊωάννου, που το ανέφερε στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο ενώ προσωπικά το ανέφερα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετώ ως Σύμβουλος, για να καταγραφεί στα Πρακτικά του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως υποθέτω πως έκανε και ο Λευτέρης ο Παπαϊωάννου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Αν δείτε την αναλυτική έκθεση πεπραγμένων, θα διαπιστώσετε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από εμάς αλλά και ανταπόκριση και από τα Επιμελητήρια και από την Συντεχνία, άμεση ανταπόκριση και από την Ομοσπονδία την τοπική. Δεν μπορώ ίσως να πω το ίδιο και για την κλαδική Ομοσπονδία. Πάντως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος,  η Συντεχνία, και η τοπική Ομοσπονδία  αντέδρασαν και μάλιστα πήρε και διάσταση το θέμα και κάποια στιγμή έκανα σχετική δήλωση σε ραδιοφωνική εκπομπή. Από κει και πέρα και για να κλείσω,  απευθύνω παράκληση στα μέλη να συμβάλουν στην βελτίωση των οικονομικών του Συλλόγου, για να ενισχύσουμε κάποιες δράσεις, να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό του γραφείου του Συλλόγου. Θερμή παράκληση, δεν απευθύνομαι μόνο σε εσάς εδώ, την  απευθύνω γενικά και στα μέλη, που δεν βρίσκονται εδώ, να ενισχύσουμε όσο το δυνατό τα οικονομικά γνωρίζοντας βέβαια τη δυσκολία των εποχών. Και επίσης, σας προτρέπω να χρησιμοποιείτε την αποδελτίωση. Μας κοστίζει η αποδελτίωση στον προϋπολογισμό, 700 ευρώ. Πληρώνουμε κάθε χρόνο 700 ευρώ. Χρησιμοποιήστε τη.

Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την δουλεία μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account