Print this page

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣ 2016

June 14, 2016

Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2016

Γενική Συνέλευση

Πέτρος Καλπακίδης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,  

Η περίοδος που διανύσαμε από τη περσινή Γενική Συνέλευση υπήρξε συμπυκνωμένη σε πολιτικό , οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η πραγματική οικονομία, η αγορά είναι σε κατάσταση απελπισίας όλες η προβλέψεις δείχνουν τη συνέχιση της ύφεσης για το ορατό μέλλον. Το 2015 το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε περαιτέρω συμφωνά με Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ και δυστυχώς δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. Το περασμένο καλοκαίρι με μια άστοχη οικονομική τακτική, που ακολουθήθηκε από την οικονομική ηγεσία της χώρας, οδηγηθήκαμε στις δραματικές μέρες του Ιουνίου με κορυφαίο το τραγικό γεγονός για τον επιχειρηματικό κόσμο, που ήταν το κλείσιμο των τραπεζών.

Τις δύσκολες και δραματικές εκείνες στιγμές για τη χώρα μας και συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων συνεκλήθη Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στις 30 Ιουνίου 2015 και προ του διλλήματος που είχε προκύψει με την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση της χώρας, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση. Η θέση αυτή, που εκφράστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση και στη ζώνη του ευρώ.

Τη θέση αύτη την διακήρυξε προς όλες τις κατευθύνσεις εκδίδοντας Δελτίο Τύπου και ενημερώνοντας σχετικά όλους τους αρμόδιους θεσμούς, παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και πολλά μέλη του Συλλόγου,  έδωσαν το παρόν σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις που αναλήφθηκαν από πρωτοβουλίες φορέων της πόλης μας υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σχολιάσω την έλλειψη θέσεων των υπερκείμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ανήκει ο Σύλλογος μας, απέναντι στο δίλημμα «Η Ελλάδα εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

Η μεν κλαδική Ομοσπονδία σιώπησε, η δε τοπική εξέδωσε μια ασαφή ανακοίνωση με την οποία απεύθυνε ένα όχι στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, καλούμαστε να πορευτούμε ως επιχειρηματίες και ως Σύλλογος. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις των καιρών. Και αυτό το κάνουμε με τρόπο σαφή και σταθερό. Καλλιεργούμε και ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με άλλους Συλλόγους του κλάδου μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η θεσμική επίσκεψη κλιμακίου μελών του Συλλόγου μας στο Σωματείο Ωρολογοποιών και Χρυσοχόων Καβάλας στις 23 και 24 Μαΐου 2015. Με την επίσκεψη μας αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους συναδέλφους της Καβάλας, με σκοπό να αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα του κλάδου και να επιδιώκουμε τη λύση τους. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στο μέλλον.

Συνεχίζετε η άριστη συνεργασία με τα συγγενικά σωματεία της πόλης μας το Σωματείο Ωρολογοποιών Θεσσαλονίκης και την Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε τις εκδηλώσεις τους, όπως άλλωστε πράττουν και αυτοί το ίδιο προς εμάς.

Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της κλαδικής μας Ομοσπονδίας από τον Ιούλιο του 2015, του κυρίου Κωνσταντίνου Κουζούπη, αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του Συλλόγου μας με την κλαδική μας Ομοσπονδία και επανήλθαν στην άριστη κατάσταση, όπως ήταν πριν από την Προεδρεία του παραιτηθέντος Προέδρου της. Έτσι, μετά από αυτή την θετική εξέλιξη, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την κλαδική μας Ομοσπονδία πάνω σε ζητήματα  και θέματα του κλάδου μας.   αναπτύσσουμε έντονη και γόνιμη συνεργασία με την νέα διοίκηση της κλαδικής μας Ομοσπονδίας.

Στο κοινωνικό πεδίο ο Σύλλογος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο. Ανταποκριθήκαμε στο ανθρώπινο δράμα των προσφύγων των εμπόλεμων περιοχών, που βρέθηκαν στη χώρα μας. Ο Σύλλογος μας ανέλαβε πρωτοβουλία και συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης και τα παρέδωσε στους ανθρώπους αυτούς, μέσω της τοπικής Ομοσπονδίας. Σε ελάχιστο χρόνο αντίδρασης από την στιγμή λήψης της απόφασης του Συμβουλίου να παράσχουμε βοήθεια στους πρόσφυγες μέχρι τη στιγμή της παράδοσης των ειδών στην τοπική Ομοσπονδία, ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν ελάχιστος. Από αυτή την ενεργεία, προκύπτει ένα συμπέρασμα. Το συμπέρασμα αυτό είναι ότι η συλλογικότητα, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα αντικατέστησε ως ένα βαθμό την δημόσια διοίκηση και επιπλέον δείχνει τη δυναμική και την ευαισθησία των ανθρώπων της ιδιωτικής οικονομίας σε κοινωνικά θέματα. Επιπλέον, στο μέτρο των διοικητικών και οικονομικών δυνατοτήτων μας, ενισχύσαμε φιλικό πρόσωπο του Συλλόγου.  

Στην εκπαίδευση,  συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αρωγή μας στους αυριανούς συναδέλφους ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του προσπάθειες με την αθλοθέτηση διακρίσεων με χρηματικά ποσά σε διαγωνισμούς.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή μιας και αναφέρομαι στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να απευθύνω συγχαρητήρια στο μέλος του Συλλόγου μας τον Γιώργο τον Πανίδη, που διακρίθηκε στον 3ο Κατασκευαστικό Διαγωνισμό Χειροποίητου Καλλιτεχνικού Κοσμήματος.

Ενισχύουμε τις συλλογικές δράσεις των μελών του Συλλόγου μας. Ύστερα από εισήγηση του μέλους του διοικητικού Συμβουλίου κυρίου Δαγκαζίαν υποστηρίξαμε πρωτοβουλία μελών μας για το στολισμό της οδού που βρίσκονται τα καταστήματα τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Αναδείχθηκε με τον πιο πρακτικό τρόπο η δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των μελών και θα συνεχίσουμε ως Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ενθαρρύνουμε και άλλα μέλη να προβούν σε αυτού του είδους τις ενέργειες.

Στα οικονομικά του Συλλόγου, υπάρχει μια μικρή βελτίωση. Μετά από διαπραγμάτευση με την εταιρεία αποδελτίωσης, με την οποία συνεργαζόμαστε, πετύχαμε μείωση της ετήσιας δαπάνης κατά 100 ευρώ.

Στα έσοδα του προϋπολογισμού, σημαντικό μέρος προήλθε από την κλαδική έκθεση. Επίσης, ένα ποσό προήλθε από δωρεές μελών.

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεμάτων της εκθεσιακής πολιτικής του Συλλόγου, συντάσσουμε ερωτηματολόγια για ερευνά σχετικά με τη επισκεψιμότητα των μελών μας στις κλαδικές εκθέσεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Κυρίες και κύριοι, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω από το βήμα του κορυφαίου οργάνου του Συλλόγου μας, που είναι η Γενική Συνέλευση, ότι το μέλος του Συλλόγου μας, κύριος Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, από τις 28 Μαϊου 2016, είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών. Η εκλογή του κυρίου Παπαθανασίου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, αποτελεί εξαίρετη τιμή για τον Σύλλογό μας, μιας και είναι το πρώτο μέλος στην ιστορία του Συλλόγου μας, που εκλέγεται σε αξίωμα του Προεδρείου της κλαδικής Ομοσπονδίας και μάλιστα στην υπεύθυνη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών. Προσωπικά, αλλά πιστεύοντας  ότι εκφράζω όλο τον Σύλλογο, του δηλώνω ότι μας κάνει περήφανους και του ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνεχίζει με χαρακτηριστική σταθερότητα και επιδεξιότητα την επίτευξη των καταστατικών στόχων του Συλλόγου μας. 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account