Print this page

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣ 2018

July 12, 2018

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2018

Γενική Συνέλευση

Πέτρος Καλπακίδης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Αγαπητοί Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι που συναντιόμαστε στην τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου μας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξαται Πρόεδρο. Εάν η γενική συνέλευση μας πραγματοποιούνταν πριν από ένα μήνα ως πρόεδρος θα σας μιλούσα μόνο για τα κλαδικά θέματα τα κλαδικά ζητήματα και γενικότερα για την οικονομία. Για τις προκλήσεις που έρχονται και πως θα αντιδράσουμε ως θεσμός. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη, τις τελευταίες μέρες νιώθω πιο έντονη την ανάγκη από πριν να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος Μακεδονία, του ελληνικού ονόματος Μακεδονία. Ξέρω ότι και εσείς, όπως πάρα πολύ συνάδελφοι μας και συμπολίτες μας από πόλεις της Μακεδονίας, όπως και σε ολόκληρη την χώρα, αλλά ειδικά εδώ στη Μακεδονία είμαστε οργισμένοι, απογοητευμένοι θυμωμένοι λυπημένοι για αυτά που έγιναν πριν ένα περίπου μήνα.

Για αυτό θα αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίδεται να μιλήσω στο κορυφαίο όργανο του συλλόγου μας την γενική συνέλευση. Την πατρίδα μας την οδηγούνε σε ένα δρόμο υπονομευμένο τόσο οικονομικά όσο και κυρίως εθνικά. Στην οικονομία το τέταρτο μνημόνιο είναι πλέον γεγονός και αρχίσαμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις πρώτα εμείς οι άνθρωποι της πραγματιστικής οικονομίας. Στα εθνικά ανοίγονται πληγές με θλιβερές συνέπειες για την πατρίδα μας που πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας αργήσαμε να τις γευόμαστε σε ρηματικό επίπεδο προς το παρόν.

Ανέσυρα από τη ιστορία ένα κομμάτι μιας ομιλία

«.......... Διότι ενώ δεν ήθελον ούτε τον πρώτον Βαλκανικό πόλεμον ούτε τον

δεύτερον έκαμα και τους δύο και επέτυχα. Και ευρέθην έτοιμος να τους διεξάγω. Και τους διεξήγαγα νικηφόρως. Δεν είμαι από εκείνους τους αυστηρούς ειρηνιστάς οι οποίοι κάμουν τον σταυρό τους από το πρωί έως το βράδυ. Είμαι πολιτικός ανήρ που κληθείς να ανορθώσω τα πράγματα της χώρας και να την κατευθύνω εις μιαν ειρηνικής ανόρθωσιν, δεν εννοώ να της επιβάλλω άλλα βάρη παρά εκείνα τα οποία είναι απολύτως αναγκαία ».

Κυρίες και κύριοι τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και το νόημα είναι ότι πάνω από συγκυρίες, διορατικότητα και κατάλληλη εξωτερική πολιτική το επίτευγμα που λέγεται σημερινή Ελλάς οφείλεται στους Έλληνες που πολέμησαν και έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Οι απόγονοι τους σήμερα τους οφείλουν, τους οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη και μια υποχρέωση ή καθήκον αν θέλετε . να μη λησμονούν ποτέ τις θυσίες των προγόνων τους και να διατηρήσουν, όπως και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην ειρήνη όσα εκείνοι κέρδισαν με αίμα, πόνο, στερήσεις και δάκρυα στον πόλεμο.

Κυρίες και κύριοι

17 Ιουνίου 1913 μετά την αιφνιδιαστική βουλγαρική επίθεση, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει γενική αντεπίθεση και εκκαθάριση της Θεσσαλονίκης από τις βουλγαρικές μονάδες.

17 Ιουνίου 2018 η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε δια του υπουργού της των εξωτερικών συμφωνία με την οποία παραχώρησε το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων και μετέτρεψε μια εκκρεμότητα έως τώρα σε πρόβλημα γεωπολιτικό με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, στο ιστορικό αύριο, για τον ελληνισμό και πλήγωσε την περηφάνια των ελλήνων.

Κάποιοι ευτυχώς ελάχιστοι πουν ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνονται απαντώ. Ναι η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται γιατί τα γεγονότα διαδραματίζονται σε διαφορετικό χρόνο και οι πρωταγωνιστές, τα πρόσωπα των γεγονότων, είναι διαφορετικά αλλά είναι σίγουρο ότι η ιστορία σε πολλές περιπτώσεις ομοιοκαταληκτεί.

Αλλά ας εξετάσουμε τα άμεσα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η συμφωνία και αγγίζει τις παραγωγικές τάξεις της χώρας

Σε κατάσταση προβληματισμού βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της Ελλάδος που έχουν το όρο Μακεδονία ή το επίθετο Μακεδονία στις επωνυμίες ή στα εμπορικά σήματα και σε ονομασίες προϊόντων τους ή στην ένδειξη προέλευσης των προϊόντων τους, μετά την υπογραφή της ελληνικής και της κρατικής οντότητας των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία να περιέχεται στην επίσημη ονομασία.

Μέχρι την ημέρα της υπογραφής ουδέν πρόβλημα είχε εντοπιστεί με την χρήση του ονόματος Μακεδονία από τις εταιρείες μας για τον απλό λόγω ότι το όνομα δεν το μοιραζόμασταν με κανένα. Από την ημέρα της υπογραφής της υπογραφής η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε την χρήση του ονόματος στο κράτος των Σκοπίων αμέσως προέκυψε πρόβλημα τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις αυτές αλλά και τις επιχειρήσεις που στο μέλλον θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα όνομα Μακεδονία. Είτε στις επωνυμίες τους είτε στα προϊόντα τους.

 Προκύπτουν ερωτήματα τι θα γίνει με τις προστατευμένες ονομασίες προέλευσης Τι θα γίνει με τις προστατευμένες Γεωγραφικές ενδείξεις. Τι θα γίνει με τα ειδικά παραδοσιακά προϊόντα εγγυημένα.

Ο Σύλλογος αποκλείει παντελώς την χρήση του όρου Μακεδονία από άλλους.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account