• Θεσσαλονίκη

2018 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

January 22, 2018

Θεσσαλονίκη 22/1/2018

Ομιλία Προέδρου  

Εκδήλωση του Συλλόγου  για το Νέο Έτος & την Κοπή  της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 

Πανοσιολογιότατε,

Κύριε Βουλευτά,

Κύριε Πρόεδρε του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ερίτιμες κυρίες, κύριοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, που γίνεται με την ευκαιρία ελεύσεως του νέου έτους και την κοπή της πίτας του Αγίου Βασιλείου.         

Εισήλθαμε στον ένατο χρόνο μνημονιακής δίνης και στον τέταρτο διακυβερνήσεως της χώρας από την σημερινή κυβέρνηση. Πολλά έχουν αλλάξει και αλλά πολλά πρόκειται να αλλάξουν. Δυστυχώς όμως, δεν θα μεταβληθούν προς το καλλίτερο, τουλάχιστον για τον κόσμο της αγοράς, για τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.                                         

Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι επιδιώξεις, που τίθενται από τα μέλη της, αντανακλώνται από την κάλπη όταν εκλέγεται ένα συγκεκριμένο κόμμα με συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία και με δεδομένο μήνυμα για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.                                          

Στην πατρίδα μας από τις αρχές του 2015 οι πρωστάρηδες του οικονομικού επιτελείου νομίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να προκληθεί κάνοντας μια ευχή ή κάνοντας μια συνταγή, που αφού σερβιριστεί λεκτικά, θα προκληθεί ανάπτυξη. Δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα, που προκύπτει από τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται κάθε στιγμή σε σχέση πάντα με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση των πολιτών σε μια χώρα. Με την παραδοχή αυτή ως δεδομένο το πρόβλημα, για την ευημερία στη χώρα μας, σήμερα, δεν είναι μόνο αυστηρά οικονομικό αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό ή και καθεστωτικό και δευτερογενώς οικονομικό.

Η κυβέρνηση έχει μπερδευτεί μέσα στα δίχτυα των υποσχέσεων που ύφαινε για να αλιεύσει ψηφοφόρους. Δίχτυα όμως, που δεν ήταν μόνο για αλιεύσει των ψηφοφόρων τάζοντας τους παραδείσους ευημερίας αλλά είναι και δίχτυα παραλλαγής για να κρύψει τα ψέματα και τις παραλήψεις, που προέρχονται από τις ιδεοληψίες, που προσπαθεί να καθιερώσει.

Το αποτέλεσμα των επιλογών και των ενεργειών τους είναι να προκαλέσουν ένα κύμα μοιρολατρίας που δείχνει να κατακλύζει τη χώρα μας. Οι Έλληνες δείχνουν να ανέχονται τα πάντα και να έχουν καταληφθεί από καταβροχθικό σύνδρομο. Αμίλητοι, κυκλοφορούν με ένα χαμόγελο απορίας και αμηχανίας δίχως γογγυσμό και διαμαρτυρία. Όλοι περιμένουν κάτι που θα ανατρέψει την τραγική κατάσταση.

Ο χρόνος που υπολείπεται για την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε να εκφραστούμε, εκ νέου, με την υφιστάμενη κατάσταση μοιάζει να κυλά αργά και δύσκολα. Το μόνο που μπορεί, στο μεταξύ, να αλλάξει αυτή  την κατάσταση είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η τυχαιότητα, αν συμβεί, να μην είναι εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας.                

Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αυτοθαυμάζονται για το υπερπλεόνασμα που πέτυχαν αλλά δεν μας εξηγούν επαρκώς πως αυτό επετεύχθη και κυρίως για ποιο λόγω επετεύχθη. Το πώς επετεύχθη, νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους μας. Από την τρομακτική υπερφορολόγηση και θα τολμούσα να πω από την λεηλασία των ήδη πενιχρών εισοδημάτων μας. Το για πιο λόγω επετεύχθη, περνάει στο πεδίο των πολιτικών τους επιλογών. Προφανώς, γιατί πιστεύουν ότι μοιράζοντας χρήματα εν ήδη κοινωνικών επιδομάτων, θα μας αποπροσανατολίσουν από την ουσία των προβλημάτων.           

Αλλά κυρίες και κύριοι, έτσι θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη επιβάλλοντας ανελέητους φόρους ξανά και ξανά?  Για να δίνονται κοινωνικά επιδόματα ξανά και ξανά? Αντί να ενισχύονται οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Και εμείς όλοι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση της μιζέριας, επειδή σε κάποιους συμπολίτες μας προσέφεραν ένα φιλοδώρημα για μην πω πέταξαν ένα ψαροκόκαλο για να πορευτούν τις γιορτινές μέρες. Αλλά και αυτό το επίδομα θα τους το πάρουν πίσω, αν δεν το έχουν πάρει ήδη, με τα νέα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν το 2018. Εντέλει, θέλουν να επιβάλουν την ψυχολογία που λέει ότι θα πρέπει να ήμαστε ευτυχισμένοι επειδή όλοι γύρω μας δυστυχούν.

Κυρίες και κύριοι,                 

Εκτός από την οικονομική πραγματικότητα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την συμπεριφορά της δημοτικής αρχής απέναντι στη αγορά και στην επιχειρηματικότητα.                                                                                  

Παρατηρούμε όχι μόνο την αδιαφορία του δήμου προς την επιχειρηματικότητα αλλά και την προσπάθεια υπονόμευσης της. Θέλετε να κοιτάξουμε την καθαριότητα της πόλης? Θέλετε να κοιτάξουμε το παραεμπόριο? Θέλετε να κοιτάξουμε τις στοιχειώδεις υποδομές για να μπορεί να κινηθεί ένα δημότης - πελάτης στο κέντρο της πόλης.                                                                  

Τι βλέπουμε? Βλέπουμε αντί για ένα καθαρό περιβάλλον σκουπίδια, βλέπουμε αντί να μειώνεται το παραεμπόριο να έχει καταλάβει κεντρικές οδούς της πόλης μας, βλέπουμε ότι για να περπατήσει κάποιος στα πεζοδρόμια της πόλης χρειάζεται να έχει εκπαιδευτεί σε στίβο μάχης, βλέπουμε μια αστική συγκοινωνία με βρώμικα λεωφορεία και αραιά δρομολόγια. Και τι ακούμε? Ακούμε ότι ο δημοτικός άρχοντας αγοράζει από το παραεμπόριο.

Ο Σύλλογος μας συνεχίζει με τις ενέργειες του να συμβάλει στην ανάπτυξη της συλλογικότητας για την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης όλων μας και στην δημιουργία ενός υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος που θα προκύψει από την ενεργοποιήσει και υποστήριξη της σοφίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εύχομαι το 2018 να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στο καθένας σας εύχομαι επαγγελματική πρόοδο, προσωπική και οικογενειακή υγεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πέτρος Καλπακίδης

Πρόεδρος

Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης

Ενημερωτικό Δελτίο / Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθε πρώτος τα νέα μας!

Ημερολόγιο

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Επικοινωνία

Φραγκίνη 5, 546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310239376
goldclubskvu[at]gmail.com

Μείνετε Συντονισμένοι!

facebook youtube

gr flag

Αναζήτηση

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account