• Θεσσαλονίκη

2019 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

 

Θεσσαλονίκη 30/1/2019

Κοπή Πίτας Αγίου Βασιλείου

Σεβαστέ Πατέρα
Κύριε Πρόεδρε της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης
Κύριε Υπουργέ
Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κυρία Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου 
Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης Κύριε Αντιπρόεδρε του Σωματείου Ωρολογοποιών Θεσσαλονίκης
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ερίτιμες κυρίες, κύριοι,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης που γίνεται με την ευκαιρία ελεύσεως του νέου έτους και την κοπή της πίτας του αγίου βασιλείου.
Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε για μια ακόμη χρονιά στην εορταστική συνεστίαση του Συλλόγου μας, με την ευχή και ελπίδα η νέα χρονιά να είναι μια χρονιά ευημερίας για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας και τον καθένα από εμάς. Και μια καλή χρονιά, μάλλον πιο σωστά μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της πόλης και της χώρας μας, που παρά την περί αντιθέτου κυβερνητικά ευχολόγια για την επιστροφή της Ανάπτυξης, κινείται ακόμη σε ρυθμούς ύφεσης.

Δυστυχώς η σημερινή αυτή εκδήλωση μας συμπίπτει με μια πρωτοφανή συγκυρία και πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας, στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. Μια συμφωνία που εγείρει έντονες ανησυχίες όχι μόνο για όλες τις εταιρείες και τα προϊόντα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία ή τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός —ή-ό», αλλά και για ακόμη περισσότερες αλυτρωτικές διεκδικήσεις από πλευράς του γειτονικού κρατιδίου, καθώς αυτομάτως δημιουργείται στη διεθνή κοινότητα η εντύπωση ότι το γειτονικό κρατίδιο αποτελεί μέρος ενός Όλου, του οποίου έχει αποκοπεί το .... Νότιο μέρος του.
Για αυτό και οφείλουμε όλοι, ως Σύλλογος αλλά και ως Ομοσπονδία αργυροχρυσοχόων, να μεριμνήσουμε ενεργά καταρχάς για την διασφάλιση και κατοχύρωση της παραγωγής του κλάδου μας, που σχετίζεται άμεσα με την μακεδονική παράδοση και τεχνοτροπία κοσμημάτων, αλλά και ως συνειδητοί επαγγελματίες και πολίτες να εργαστούμε γενικότερα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας υποβάθμισης, σφετερισμού και παραποίησης της ταυτότητας μας και παραχάραξης της Ιστορίας.
Ήδη έχουμε το λυπηρό πρώτο δείγμα γραφής της εφαρμογής της Συμφωνίας, με την απαγόρευση από το υπουργείο άμυνας της διεξαγωγής εκδήλωσης με θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Μας διασφαλίζει άραγε στην πράξη κανείς ότι εάν αύριο αποφασίσουμε να διοργανώσουμε λ.χ. μια Έκθεση του κλάδου μας για τα Μακεδονικά Κοσμήματα δεν θα βρεθούμε να θεωρούμαστε ακόμη και  «παράνομοι»
Κυρίες και κύριοι
Ο Σύλλογος μας και η Ομοσπονδίας μας μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να διαδίδουν τη μοναδική μακεδονική κληρονομιά του κλάδου μας και να μεριμνούμε για την προστασίας της, κάτι που δεν χρειαζόταν μέχρι σήμερα, αλλά και για την προβολή της και την ενημέρωση ημών των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη και μια απλή εκδρομή λ.χ. στο αρχαιολογικό χώρο στο Δίον, όπως αυτή που διοργάνωσε ο Σύλλογος μας για τα μέλη του και τους φίλους του κινείται σε αυτήν ακριβώς στην κατεύθυνση.
Σήμερα, όμως, είναι και πρέπει να είναι και ημέρα χαράς για τον Σύλλογο μας και είμαστε εδώ πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας για να γιορτάσουμε αλλά και για να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του Συλλόγου και του κλάδου μας. Ενός κλάδου, που όπως όλοι γνωρίζουμε στα χρόνια της βαθιάς κρίσης δέχθηκε σημαντικά πλήγματα και που οι πραγματικές συνθήκες αγοράς, που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας, δυστυχώς δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομη σημαντική βελτίωση. Μπορεί εξάλλου η κυβέρνησης της χώρας να διθυραμβολογεί για επιστροφή στην Ανάπτυξη, στην πραγματικότητα όμως το χρέος της χώρας είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερο, τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, και ακόμη και  η πολύ πρόσφατη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές - μόλις χθες- ήταν ιδιαιτέρως ακριβή, καθώς το επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 3,6%.δ.

Κυρίες και κύριοι.
Το 2019 είναι επίσης μια χρονιά που όλοι μας μπορούμε να συμμετέχουμε έμμεσα στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τις επιχειρήσεις μας, σε τοπικό επίπεδο, μέσω των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μπορούμε και πρέπει, λοιπόν, να επιλέξουμε τοπικούς άρχοντες με γνώση της αγοράς και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας, που θα μεριμνήσουν για την αναβάθμιση των αγορών της πόλης μας και την προσέλκυση νέων επισκεπτών και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών τους συμφερόντων και ιδεοληψιών σε θέματα πέραν των δικών τους αρμοδιοτήτων. 

Ο Σύλλογος μας συνεχίζει με άοκνες προσπάθειες του να θέτει και να διεκδικεί τις επιδιώξεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξη σε συλλογικό πολιτικό πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.    

       Εύχομαι το 2019 να είναι έτος σωστών και ορθών επιλογών και να αποτελέσει ορόσημο για την πρόοδο της Ελλάδας μας και την δική μας. Στο καθένας σας εύχομαι επαγγελματική πρόοδο, προσωπική και οικογενειακή υγεία.     

       Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ                                                                                 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΩΘ
                                                                        

skoth banner

Ενημερωτικό Δελτίο / Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο και μάθε πρώτος τα νέα μας!

Ημερολόγιο

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Επικοινωνία

Φραγκίνη 5, 546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310239376
goldclubskvu[at]gmail.com

Μείνετε Συντονισμένοι!

facebook youtube

gr flag

Αναζήτηση

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account